Veel gestelde vragen over Annie Sloan Chalk Paint™


Wat is Annie Sloan Chalk Paint™?

Annie Sloan ontwikkelde al meer dan 30 jaar geleden een matte, milieuvriendelijke verf. Doordat je niet hoeft te schuren en gronden ben je supersnel klaar! Schoonmaken en verven maar.

Ik moet je ook wel waarschuwen, want Annie Sloan Paint™, werkt erg verslavend. Als je eenmaal ontdekt hebt wat je er allemaal mee kan, dan zie ik je waarschijnlijk snel terug in de winkel voor een volgend project!

Door de vele toepassingsmogelijkheden en de verschillende technieken kan iedereen zijn eigen stijl creëren met deze verf. 

De vele boeken die Annie schreef en de vele filmpjes zijn superhandig. Ze helpen je onder goede begeleiding om al je projectjes goed af te ronden.

Het is een product dat voor iedereen makkelijk te gebruiken is!

Annie heeft 3 lijnen in haar verfcollectie.

Annie Sloan Chalk Paint™, verf met een kalkachtige, matte uitstraling (krijtverf). Poreuse verf die sterk en krasvast wordt gemaakt door de Clear Wax of Lacqeur. Iedere ondergrond, behalve olie. (o.a. hout, glas, metaal, fineer, tegeltjes, stof etc.)

Annie Sloan Satin Paint verf met een zachte zijdeachtige midden glansachtige uitstraling. Supersterk door de reeds toegevoegde lak en behoeft daardoor geen extra afwerking. Hout en Metaal. (o.a. deuren, plinten, keukenkastjes en meubeltjes)

Annie Sloan Wall Paint, muurverf met een zijdeachtige zachte uitstraling. Voor muren van steen, reeds geverfde muren of over behang. Afwasbaar en vet werend.

Lees meer over de Annie Sloan Wall Paint™ en Annie Sloan Satin Paint™ in mijn andere Blogs

 Hoeveel kan ik verven met 1 liter Annie Sloan Chalk Paint™?

Met 1 liter kan je ongeveer 13 m2 verven. Dat is een heleboel. Een grote kast met 2 deuren lukt in ieder geval. Vaak ook nog wel wat kleine dingen erbij.

  

Moet ik mijn meubel schuren?

Nee dat hoeft echt niet. Gladde oppervlakken (zoals gelamineerde oppervlakken) kun je beter wel licht opschuren zodat je meer grip hebt voor de verf.

Ook niet als er oude wax- of laklagen op het meubel zitten. Als de ondergrond nog goed is en niet bladdert kan je er gewoon overheen verven. Heb je een geoliede ondergrond (zoals teak) dan moet je wel goed schuren en gronden.

Waar moet ik mijn meubel mee schoonmaken?

Zorg dat je meubel stof en vetvrij is. Vaak is een stofdoek voldoende of afnemen met een sopje met alles reiniger. Zitten er vetvlekken en/of nicotinevlekken op dan kan je het beter even schoonmaken met een ammonia oplossing. Meestal volstaat een goede allesreiniger ook prima. 

St. Marc of Dasty is ook een veel gebruikt schoonmaakmiddel. Let wel als hier mee schoongemaakt wordt dat er nog goed wordt na geboend met schoon water. Als er zeepresten achter blijven, zal de verf niet goed hechten.

Hoe snel droogt de Annie Sloan Chalk Paint™?

Bij normale kamertemperatuur zal de droogtijd een uur zijn, overschilderbaar na 2 uur. Dan kan er zeker een 2e (verdund met water) laagje verf over. 

Ga je buiten in de zon verven, houdt er dan rekenschap mee dat de verf supersnel droogt en je het risico loopt dat je in de droge verf gaat strijken. Die gaat dan korrelen. Dus beter is uit de zon. 

Waarmee verdun ik de Annie Sloan Chalk Paint™?

De Annie Sloan Chalk Paint™ is watergedragen verf en kan dus gewoon met water verdund worden. Geen terpentine!

Zit er kalk in de verf?

Nee er zit geen kalk in de verf. Het heet Chalk Paint, omdat het een kalkachtige uitstraling heeft. Het is een verf met een hoog pigmentgehalte wat voor deze kalkachtige look zorgt.

Kan ik de Annie Sloan Chalk Paint mengen™?

Je kan de kleuren onderling met elkaar mengen. Zo kan je kleuren lichter maken of warmer. In het boek Kleurrecepten van Annie Sloan staan veel voorbeelden.

Kan ik het gebruiken nu ik zwanger ben?

De Annie Sloan Chalk Paint™ bevat heel weinig VOC's zo weinig dat het niet schadelijk is voor de foetus. De Annie Sloan Chalk Paint™ is daarom toysafe en kan ook gebruikt worden voor de babykamer, kinderstoel, box en ledikant.

Is de verf ook geschikt voor buiten?

Annie Sloan Chalk Paint™ is een decoratieve verf en vooral geschikt voor binnen. Het kan ook buiten gebruikt worden, maar door weersinvloeden zal de verf af en toe weer bijgewerkt moeten worden. De verf voor buitengebruik wordt niet afgewaxt aangezien het belangrijk is dat de Annie Sloan Chalk Paint kan blijven ademen. Met wax kan het vocht er niet meer uit en knapt de verf eraf. 

Annie Sloan heeft nu wel een Lacqeur ontworpen die ook voor buiten geschikt is.

 

Moet ik het meubelstuk altijd waxen?

Als je wilt dat het item of meubelstuk mooi blijft is het verstandig om het een wax laag te geven. Dit doen we met de Annie Sloan Chalk Paint Wax Clear.

Laat de verf goed uitharden en zet er dan een dun laagje op. Je ziet de kleur intensiveren. De Wax op kamertemperatuur zal makkelijker werken en geeft een mooie egale kleurdekking.

Zet er niet een dikke laag op. Doe je er teveel Clear Wax op, dan is de verf op een gegeven moment verzadigd en blijft de rest van de Clear Wax er bovenop liggen en blijft hij plakkerig aanvoelen. Haal dus altijd na het waxen met een NIET pluizende doek (bijv. oud laken) het overtollige Wax eraf.

De Clear Wax gaat een verbinding aan met de Annie Sloan Chalk Paint™ en na 2 weken is het dan uitgehard. Zo is het item of meubelstuk kras en stootvast en kan je het ook gewoon schoonmaken. Zet er desgewenst na een dag nog een 2e wax laag op. Goed uitpoetsen!

Op welke materialen kan je de Annie Sloan Chalk Paint™ nog meer zetten?

De Annie Sloan Chalk Paint™ kan op bijna alle ondergronden gezet worden. Van meubels, dus hout, plastic, beton, aardewerk, metaal, tegeltjes, fineer, MDF, steen, stof, leer, trappen, keukens, lampenkappen en nog veel meer. 

Kan ik teak verven?

Teak is van zichzelf een vettige houtsoort. De watergedragen verf van Annie Sloan zal daarom misschien niet gaan hechten. Test daarom altijd even op een onopvallende plek. Zet wat verf op de het teak meubel, merk je meteen al dat de verf opentrekt en gaat drijven en dus niet dekt? Dan weet je al dat het niet te verven is met deze verf.

Een 2e test wanneer de verf in eerste instantie wel pakt op het teak hout is, laat het 2 uur drogen en kijk of je het er weer makkelijk af kan vegen. Zo ja, dan valt het wederom af te raden.

Blijft het prima zitten? Dan kan je rustig de hele teak kast gaan doen. Vooral oud teak wat goed droog is wil vaak wel.

Kan ik mijn houten vloer verven?

Ja, je kan je houten vloer verven. Check wel of er geen olie is gebruikt. De Annie Sloan Chalk Paint™ is op waterbasis en gaat daar niet op hechten, maar drijven. Er zal dan eerst een grondverf onder moeten op terpentine basis.

Kijk ook of er geen gele vlekken ontstaan oftewel of hij niet gaat bloeden. Dit kan zelfs na de Lacqeur nog ontstaan. De Lacqeur trekt de tannine dan door de verf naar buiten. In dat geval moet er eerst een grondverf onder op terpentine basis of Shellak. Test dus eerst op een klein vlak. Gebruik altijd de Annie Sloan Chalk Paint™ en niet de Annie Sloan Wall Paint™.  

Werk met 2 dunne lagen verf en breng dit op met een roller. De 3e laag meng je met de eerste laag Lacqeur. De laatste laag zet je puur Lacqeur er op. Tussen iedere laag 24 laten drogen.

Kan ik een donkere ondergrond licht verven?

Jazeker, dat kan. Raadzaam is het dan wel wanneer je bijvoorbeeld van zwart of rood naar wit, geel of roze wilt gaan, om dan eerst een tussenkleur te nemen om de overgang niet groot te maken. Zet er dan eerst een laagje in de kleur Country Grey of Paris Grey overheen deze dekken al goed. Het scheelt je dan een extra laag van de lichte kleur waar je naar toe wilt.

Kan ik weer een andere kleur over mijn net geverfde/gewaxte kast zetten?

Ja hoor, vind je de kleur toch niet mooi, dan kan je je kast even goed uitpoetsen met een niet pluizende doek en na een week kan je er zo weer een andere kleur over zetten en opnieuw af waxen.

Na het waxen is het wat vlekkerig geworden

Vooral bij de donkere kleuren valt het op wanneer de verf niet overal even goed is ingetrokken. De verf is niet overal even dik opgebracht en de wax trekt makkelijker in de dikkere lagen dan de dunne. Gewoon de lichte plekken nog een keer in waxen. 

De Wax is veel beter op te brengen als hij wat zachter is, dus zorg dat hij op kamertemperatuur is.

Kan Annie Sloan Chalk Paint™ op MDF?

Ja het kan op MDF, het zal wel gaan zuigen. Dus advies; bevochtig het eerst voordat je gaat verven. Je krijgt dan bovendien een mooi egaal resultaat.

Moet ik metaal, glad kunststof en tegels voor behandelen?

Advies; ruw de ondergrond eerst op met schuurpapier of zet er een primer onder. Ook de ultragrip is een fijn hulpmiddel.

Kan je er stof en leer mee verven?

Ja dat kan, mits echte stof zoals Linnen of katoen. Niet synthetisch zoals bijvoorbeeld velours. Echt leer wel en Skai leer weer niet, dat hecht niet.

De stof voor bevochtigen en de verdunde Annie Sloan Chalk Paint™ met een kwast in de stof verven. Niet te dik, dan kunnen er namelijk klonten ontstaan. Deze zijn te verwijderen met een vochtige schuurspons (schuurkant) of als het droog is met schuurpapier. De stof weer bevochtigen en de 2e laag erop zetten. Net zolang herhalen tot je tevreden bent over de kleur. Na goed drogen, afwerken met Clear Wax voor een leer look of een fixeerspray om een beetje het stof idee te houden.

Leren stoel, 2 verdunde laagjes verf op brengen. Daarna afwerken met de Clear Wax, hierdoor krijgt hij weer de leer look terug. Na een dag goed uitpoetsen en een 2e laag Clear Wax er op zetten. Een dag later uitpoetsen en laten uitharden. Het uitharden zal zo'n 2 weken nemen.

Kan ik mijn kachel en radiator verven met Annie Sloan Chalk Paint™?

Jazeker kan dat. Zorg wel dat de kachel, schouw of  radiator koud is. Verf het met Annie Sloan Chalk Paint™ en werk het af met Clear Wax of Lacqeur. Laat dit 48 uur goed drogen voordat je de kachel/haard weer aan zet.

Wat als het hout gaat bloeden?

Sommige houtsoorten bevat Tannine, een soort looizuur wat in het hout zit. Donker eiken en donker grenen heeft dat vaak in zich zitten. Op het moment dat de Annie Sloan Chalk Paint™ er op gezet wordt kan dit naar buiten komen en voor oranje, bruine of gele vlekken zorgen. Hij kan ook volledig bloeden dan wordt het helemaal geel. Dit kan ook pas ontstaan na het lakken. Waxen gaat meestal wel goed. 

Test daarom altijd eerst een stuks aan de binnenkant van een deurtje of laatje. gaat hij bloeden zet er dan eerst schellak op, een grondverf op terpentine basis of een primer. Deze sluit het bloeden af, waarna er gewoon over geverfd kan worden. Ook de Annie Sloan Lacqeur kan er eerst op gezet worden en daarna de Annie Sloan Chalk Paint™.

Kan ik Wax over de Lacqeur zetten?

De Lacqeur is op waterbasis en de Wax op oliebasis. Dus je kan de Wax over de Lacqeur zetten, maar niet de Lacqeur over de Wax.

Kan ik de keuken verven?

Fineer (folie) kan geverfd worden met Annie Sloan Chalk Paint™Maak het eerst goed schoon en ontvet. Super glad fineer eerst even licht opschuren of Ultragrip (zie afwerk producten) gebruiken. Breng de verf op met de Annie Sloan Brush 08 of met een viltrollertje (kwasten en toebehoren). De eerste laag puur en de 2e laag wat verdund met water. Laat de verf goed uitharden. De volgende dag de verf afwerken met Annie Sloan Lacqeur Gloss. Zet er 2 laagjes op, laat 24 uur tussen de lagen Lacqeur. Houdt je meer van een matte uitstraling? Eindig dan met een laag Annie Sloan Lacqeur Matt.

 Annie Sloan Athenian Black

WALL PAINT

Kan de verf op pas gestucte muren gezet worden?

Pas gestucte muren zuigen nog erg, dus eerst een primer laag erop of voorstrijk erop. Dan de Annie Sloan Wall Paint™ of de Annie Sloan Chalk Paint™. Eerstgenoemde heeft een ingebouwde coating en is dus afwasbaar en handiger.

Gebruik de Annie Sloan Chalk Paint™  op muren die moeten ademen. De Annie Sloan Wall Paint™ sluit het namelijk af door de ingebouwde coating.

Wat is de dekking van Annie Sloan Wall Paint™?

2,5 Liter dekt ongeveer 30 m2. Aangeraden wordt altijd 2 laagjes te doen.

 

Duck Egg Blue Wall Paintin de donkere hoek lijkt hij groen, op een lichte plek is hij grijs-blauw.

Hoe lang moet het drogen voordat ik het schoon kan maken?

Laat het in ieder geval 2 weken uitharden alvorens er met een vochtig doekje overheen te gaan. De muur kan dan nog wel een beetje afgeven, vooral de pigment volle kleuren, dat zal na een aantal keren stoppen.

Kan ik de Annie Sloan Wall Paint™ kleuren met elkaar mengen?

Ja je kan de Annie Sloan Wall Paint™ kleuren met elkaar mengen, dus vind je een kleur te donker doe er dan wat Annie Sloan Wall Paint™ in de kleur Old White bij. 

Ook de Annie Sloan Chalk Paint™ kan je erdoor mengen, maar het gaat dan wel ten koste van de kwaliteit van de Annie Sloan Wall Paint™ aangezien de Annie Sloan Chalk Paint™ geen coating bevat.

Waar kan ik de Annie Sloan Wall Paint gebruiken?

De Annie Sloan Wall Paint™ is bedoeld voor muren. Hij kan ook op reeds geverfde muren of op muren met behang. Als het behang er nog goed op zit kan je er zo over verven. Hij is uitermate geschikt voor de keuken, bijkeuken en achter de kookplaat, omdat hij schoon te maken is. Ook op reeds geverfde houten muren kan hij overheen. Niet op onbehandeld hout, dan eerst de Annie Sloan Chalk Paint™ en dan de Annie Sloan Wall Paint in verband met hechting.

Ook is hij geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en kan hij zelfs gebruikt worden in de douche, mits op een stenen muur. Niet op tegeltjes daar zal dan eerst Annie Sloan Chalk Paint™ op moeten voor de hechting.

Gebruik ik een roller of kwast voor de Annie Sloan Wall Paint™?

Annie heeft in een filmpje, dat je kan zien bij de Annie Sloan Wall Paint™ Collectie, de kwast en de roller getest. Resultaat het kan allebei. Dus het is maar wat jij het fijnste vindt. Je vindt ze in Kwasten en Toebehoren.

Kan ik de Annie Sloan Wall Paint™ gebruiken als krijtbord?

Ja dat kan! Zodra de Annie Sloan Wall Paint™ uitgehard is (2 weken), kan je er op krijten en het er weer afwassen.

Kan Annie Sloan Wall Paint™ over Kalkpleister?

De Kalkpleister muur vraagt een ademende verf, daarom is voor deze muur de Annie Sloan Chalk Paint™ meer geschikt.

Hoeveel m2 kan ik met 2,5 l verven?

Je kan maar liefst 28 m2 verven met een 2,5 liter pot. Dat is heel veel vergeleken met andere merken waar je meestal maar 8 m2 kan verven. Je ben daar dan 3 blikken nodig en dus veel duurder uit. Bovendien kunnen die producten wel schoon gemaakt worden net als de Annie SLoan Wall Paint. maar zijn ze absoluut niet vet werend. Daarom kan deze ook achter de kookplaat.

Annie heeft haar verf ruim getest en vergeleken met andere merken. Ze komt nog steeds als sterkste uit de bus!