Stof verven met Annie Sloan Chalk Paint™


Kan je stof verven met Annie Sloan Chalk Paint™?

Jazeker, de stof moet voorop gesteld, echt stof zijn. Dus Katoen of Linnen. Deze stoffen kunnen verf opnemen. Materiaal met een coating of dat polyester bevat, neemt de verf minder goed op.

Kleuren van donker naar licht verven en uitgesproken kleuren als rood zijn moeilijke kleuren om te verven. Houdt daar rekenschap mee voordat je begint, dit om teleurstelling te voorkomen. Als je het eerst kan testen op een klein stukje, dan zeker doen.

Heb je een stoffen stoel die nog heerlijk zit, maar niet meer mooi is? Denk je erover hem weg te doen, maar wil je hem een 2e kans geven? Dan is het zeker het proberen waard.  

Grote lappen stof (gordijnen)  of losse lappen stof (kussenhoes). Giet verf in een oude teil of bak (cement) en voeg hier water aan toe. 1 deel verf tegenover 20 delen water. Deze verhouding mag aangepast worden afhankelijk van hoe licht of donker je de stof geverfd wilt hebben. Laat dir 30 minuten goed intrekken. Roer met een stok de stof regelmatig rond door de bak zodat de verf overal komt.

Haal het daarna uit de bak en hang het buiten te drogen. De zon fixeert de verf aan de stof. Je mag hem ook na het bad uitwassen (niet te heet programma) of je laat hem zo. In de droger kan je het dan vervolgens ook laten fixeren of je strijkt het met een hete strijkbout.

 

Stoffen stoel (zitting) verven met Annie Sloan Chalk Paint,

*Ook voor een rolgordijn kan deze zelfde methode worden aangehouden.

Ook hier geldt het moet echt stof zijn. Zoja, dan kan je het verven. Maak de stof vochtig met een plantenspuit. De verf meng je in een bakje met water 50/50. De Annie Sloan Brush 08 is het makkelijkst om hiervoor te gebruiken. Met draaiende bewegingen kan je de verf goed in de stof brengen. Zorg dat er geen klonters verf op de stof blijven liggen. Deze zijn eventueel nog met een vochtig schuursponsje te verwijderen. Als de stof geverfd is laat het dan drogen. Dit zal zeker een dag duren.

Zit er toch nog opgehoopte verf, dan kan dat nu met een schuurpapiertje verwijderd worden. De 2e laag kan er nu opgezet worden, weer een verdunde laag verf. Je gaat net zo lang door tot je de kleur goed genoeg vindt. 

De stoelbekleding mag nu afgewerkt worden met een fixeerspray, dan houdt het een stofachtige uitstraling. Je kan het ook afwerken met Clear Wax dan krijgt het een leerachtige uitstraling. Gebruik meerdere laagjes Clear Wax met een droogtijd tussendoor van 24 uur (dit maakt het sterker). Poets het goed uit tot je erover glijdt voordat je de volgende laag Clear wax aan brengt.

Bovenste beschrijving is bedoeld voor het verven van de stof, je kan ook gewoon een paar dunne lagen verf over de stof zetten zoals op de afbeelding hieronder, deze zal je dan sowieso met Clear Wax af moeten werken. Zoals op de afbeelding hieronder. De stoel hieronder is naast Clear Wax ook nog behandeld met Dark Wax.

Benodigdheden:

Annie Sloan Chalk Paint™

Annie Sloan Clear Wax

Annie Sloan Dark Wax (voor een cognac kleurige stoel, zie onderstaande stoel)

Sanding Pads

Annie Sloan Brush 08

Annie Sloan Wax Brush Small

 

   

 

Stempelen en Sjabloneren van stof

Natuurlijk kan je de stof ook voorzien van een leuk patroon. Die kan je er zelf op verven met een penseeltje, maar een leuk sjabloon is natuurlijk ook tof. Ook kan je hele leuke stempels krijgen en daar de stof mee bestempelen.

  

Deze oude stempels kan je inmiddels ook overal weer krijgen. Ook in kringloopwinkels liggen ze vaak. Kijk ook even in het kopje Stamps op de website, daar staan hele toffe siliconen stamps die je ook kan gebruiken. Instrijken met verf d.m.v. een roller en stempelen maar.

Sjablonen zijn ook erg leuk en decoratief. Fixeer het na die tijd met een hete strijkbout.

 

 

Annie Sloan Chalk Paint shoppen