Toilet make-over met Fusion Mineral Paint, deel 1 Tegelvloer verven


Deel 1, Tegelvloer verven

Tegels verven met Fusion Mineral Paint

Tegels verven met Fusion Mineral Paint kan dat? Jazeker kan dat. Je bent wel een klein beetje voorwerk nodig, maar het resultaat is fantastisch. Natuurlijk moet je het ook de tijd geven uit te harden. Tot die tijd is het te gebruiken, maar is het nog kwetsbaar. Schoonmaken met water en milde zeep kan na 3 weken. 

 

Voor en Na

 

Materialen van Fusion Mineral Paint die zijn gebruikt voor dit project.

Stap 1, Schoonmaken en ontvetten.

Om te beginnen moet je de tegelvloer goed schoonmaken en ontvetten. Daarvoor kan je de TSP Alternative gebruiken van Fusion Mineral Paint. Voor TSP gebruik je één dopje voor een liter warm water.

Er zijn veel middeltjes op de markt voor het ontvetten van ondergronden, maar kijk even uit, want sommige merken moeten na reiniging nog wel even extra afgenomen worden met schoon water. Achter gebleven zeepresten kunnen een hecht probleem veroorzaken met de Fusion Mineral Paint.

 TSP Alternative

 

Stap 2, voorbehandelen met Ultra Grip

Tegels zijn over het algemeen erg glad. Daarom is het verstandig om de tegels voor te behandelen.

Dat kan met een schuurpapiertje om de ondergrond wat op te ruwen. 

Wat je ook kan doen is eerst even een laagje Ultra Grip van Fusion Mineral Paint op de tegels te zetten. Deze transparante "primer" laat je 12 uur drogen.

 Ultra Grip

Stap 3, verven met Fusion Mineral Paint

Nu kan de eerste laag Fusion Mineral Paint er al op gezet worden. 

Roer de Fusion Mineral Paint niet om luchtbubbels te voorkomen. Gewoon even de pot draaien is voldoende. De verf kan nu op de tegels worden gezet met een kwast (flat brush is ideaal) of een Vilt- lakrollertje. De één vindt de kwast een mooie uitstraling hebben de ander een rollertje. Zie hiervoor het kopje Kwasten bij Fusion Mineral Paint. Gebruik voor de hoeken en randen sws een kwast.

  

Old Red Barn Short handled Brush en Lak (vilt) rollertje

 

Voor het project op deze pagina is van Fusion Mineral Paint de kleur Lamp White gebruikt als basis voor de ondergrond. Na 4 uur is er een 2e laag opgezet. Dat is zeker raadzaam. Wat de eerste ronde niet goed gedekt heeft pakt de 2e laag zeker mee.

De verf laat je even 8 uur goed drogen.

 

Stap 4, sjabloneren

Voor de stencils heb ik van Fusion Mineral Paint de kleuren Blue Pine, Inglenook en Damask gebruikt. Voor een lichtere tint blauw heb ik Lamp White met wat Blue Pine gemengd. Zo werd het in ieder geval een blauwtint die prima ging matchen met de rest.

De tegelmotief stencils zijn van Old Red Barn. Deze cement tegels zijn er in 6 verschillende motieven. Ze zijn 15 x 15 cm en pasten mooi op de bestaande tegels op de vloer. Meet dit altijd even goed na. Er zijn ook stencils van 10 x 10 cm, maar ook grotere. In mijn webwinkel staan ze onder het kopje sjablonen bij tegelmotief.

Doordat ik met meerdere kleuren wilde werken en de vakjes in het sjabloon best klein zijn, heb ik gekozen voor een tamponeerkwast. (synthetisch) Wanneer je één kleur gebruikt kan je het natuurlijk ook met een rollertje doen.

Denk er aan dat je bij het sjabloneren met Fusion Mineral Paint zo min mogelijk verf gebruikt. De verf is van zichzelf erg dun en bij teveel verf loopt het makkelijk onder het sjabloon door. Resultaat, uitgelopen patronen, zonde. Dus neem wat verf aan je kwast en stamp er voorzichtig zoveel mogelijk weer af op een keukenrol vel. Leg deze er dus altijd bij. Hetzelfde geldt voor het rollertje, rol er zoveel mogelijk weer af.

Ben je klaar en heb je het hele vel ingekleurd? Pak een stukje tape en plak die aan één kant op de rand van het sjabloon, houd het tape aan de andere kant vast. Zo kan je het sjabloon voorzichtig naar boven halen en pak je het stencil over met je andere hand. Dit is de beste manier om het van de ondergrond te halen en heeft het zo min mogelijk kans op verschuiven. Als je even een paar minuten wacht is de verf ook droog en loop je ook geen risico dat de verf beschadigd.

Pak tegel voor tegel en werk van achteraan naar je toe. De verf droogt dus vrij snel. 

Toch wat uitlopertjes? Zodra de Fusion Mineral Paint goed droog is kan je met een penseeltje en de kleur die je gebruikte voor de ondergrond uitlopertjes wegwerken.

Laat het een nachtje goed drogen.

Afwerken van de geverfde tegels.

Het ziet er al prachtig uit, maar wil je het prachtig houden en goed afwasbaar hebben dan is een afwerklaag echt wel nodig.

Voor de afwerklaag kan je een vernis of lak gebruiken. Ook de Tough Coat  is een goede optie. Over donkere vloeren zou ik eerder de Stain & Finishing Oil naturel aanraden, Omdat de Tough Coat nog wel eens een witte waas wil gaan geven over donkere kleuren. Zeker als er teveel gebruikt wordt.

  

 

Ik zou zeker 2 afwerk laagjes doen met 24 uur er tussen. De vloer is vrij snel droog, maar nog wel kwetsbaar. Gebruik nog geen schoeisel de eerste maand.

Tip. Begin je een project in een ruimte en wil je van top tot teen alles verven? Begin dan altijd met het plafond en ga dan de wanden en tot slot de vloer doen. Het zou zonde zijn wanneer je verfspetters krijgt op je prachtige nieuwe tegelvloer.

Naar de Fusion Mineral Paint Producten