Fusion Mineral Paint™


Fusion Mineral Paint

Fusion Mineral Paint is een 100% acrylaatverf met matte glans, vraagt slechts minimale voorbereiding en geen beschermlaag zoals wax of vernis! De droogtijd van Fusion Mineral Paint is ongeveer 2 uur. Overschilderbaar na 4 uur. Dan voelt het oppervlak droog aan, maar is nog niet uitgehard. Uitharding van Fusion Mineral Paint duurt ongeveer 21 dagen. Zolang je het meubel de eerste 3 weken voorzichtig behandelt is het geen probleem. 

 

 

Het heeft heel veel voordelen.

  • Matte Uitstraling
  • Ingebouwde bescherming
  • Uitzonderlijke kwaliteit en duurzaamheid door mineralen
  • Milieuvriendelijk (geen VOC)
  • Bestaat al meer dan 25 jaar
  • Heeft ingebouwde coating dus voor de meeste klussen in een keer klaar
  • Overschilderbaar na 4 uur
  • Een beschadiging is makkelijk bij te stippen zonder kleurverschil

Fusion MIneral Paint wordt al meer dan 25 jaar gemaakt bij een familiebedrijf in Canada, Homestead House Paint Company. Het is een milieuvriendelijke verf met een unieke formule.

Hoe werkt het?

Fusion Mineral Paint heeft minimale voorbereiding nodig. Maak je meubel schoon met wat groene Dreft in een sopje of Ammoniak met water, dit ontvet. Of gebruik TSP van Fusion Mineral Paint dan weet je in ieder geval dat het goed gereinigd is.

Is er voorwerk nodig?

Is de ondergrond erg glad en glanzend? Neem dan 5 minuten de tijd om een schuurpapiertje (fijn) over je werk te halen. Dit verft fijner en zorgt voor een goede hechting of gebruik dan eerst een laagje Ultragrip. Laatstgenoemde zorgt zoals de naam al zegt voor meer grip op het gladde item en werkt als een soort primer. Laat deze 12 uur drogen voordat je gaat verven.

 

Hierboven zie je duidelijk een gevalletje drijvend verf, dus een hechting probleem. Dus hierbij eerst Ultra Grip erop zetten. Probeer daarom altijd eerst een klein stukje! Gebruik ook geen grondverf op terpentine basis, deze kan ook voor een hechting probleem zorgen.

 

Is je meubelstuk/item erg donker en wil je naar een hele lichte kleur?

Dan kan dat je wat meer laagjes verf kosten voordat het goed dekkend is. Dan is het verstandig om er eerst een Concealer (Transition) op te zetten. Nieuwe naam is Transition het is hetzelfde product. Deze geeft al een goede eerste dekkende laag waardoor je daarna met 2 laagjes kunt volstaan voor een super dekking. Dat scheelt verf!

Concealer Fusion Mineral Paint|De Werkschuur Transition Fusion Mineral Paint|De Werkschuur 

Fusion Mineral Paint Extender

Heb je moeite met je kwaststreken (omdat het te snel droogt) of wil je graag verf met elkaar mengen op je meubelstuk (blenden). Dan kan je Extender toevoegen. Verhouding is 15 ml Extender voor 1 pot 500 ml verf. Dan heb je dus langer tijd om het te bewerken voordat de verf droogt. Dit kan ook met de Tough Coat, je hebt dan ook hier de tijd en hoeft niet zo snel te werken.

 

Klaar om te verven?

De verf niet roeren, dan kunnen er luchtbellen ontstaan in de verf. Mengen doe je door de pot te draaien in je hand. Niet schudden.

Breng de verf met een kwast of lakroller aan in 2 laagjes met een droogtijd van 4 uur tussen de laagjes. Het droogt vrij snel, dus strijk de verf niet kapot door te lang te strijken. Is het de eerste laag nog niet goed gedekt overal, wat plekjes gemist? De 2e laag pak je die gewoon mee.

Na het verven heeft je meubel 21 dagen nodig om echt uit te harden en goed te hechten. Gebruiken kan wel eerder, maar houd er rekening mee dat de verf nog kwetsbaar is. Een afwerklaag is dan niet nodig.

Wil je er toch een extra beschermlaagje overzetten, omdat de kast veel gebruikt wordt? Of vind je de verf wat ruw aanvoelen? Dan kan er een Clear Wax laagje aangebracht worden. Let op, Wax kan over lak (de verf dus), maar de lak kan niet over de wax.      

Wil je voor de zekerheid toch een extra afwerklaag? (bijvoorbeeld voor keukens)

Dan zijn er verschillende optie's.

De Tough Coat of Polyvine Was Cire, beide zijn er in een matte uitvoering. Schoonmaken van kwasten met water en zeep.

Voor donkere kleuren geldt in beide gevallen er kan een witte waas verschijnen dus gebruik dan liever de Fusion Stain and Finishing Oil Naturel i.p.v. Tough Coat. Deze geeft geen witte waas en de verf behoudt daardoor zijn mooie kleur. Bij Polyvine Was Cire kan je de witte waas op donkere kleuren voorkomen door er een theelepeltje verf aan toe te voegen en het dun op te brengen. 

 

  Brook

Hoe je de Tough Coat opbrengt kan je hier bekijken.

Reeds geverfde oppervlakken een extra coat geven?

Wordt jouw meubel (bijv. eettafel of keuken) intensief gebruikt? Wil je de geverfde trap of vloer nog een extra beschermlaag geven? Dan kan je desgewenst nog een extra top coat, Beeswax of Stain Finishing Oil (SFO) aanbrengen.  

 

Blank onbewerkt hout een beschermlaag geven?

Dat kan met Hemp Oil of Stain and Finishing Oil. Hieronder worden beide uitgelicht met info en filmpje.

Stain and Finishing Oil

Wil je de houtnerf blijven zien? Heb je een tafelblad of meubelstuk die je dus niet wilt verven, maar wel een mooie rustieke uitstraling wilt geven? Gebruik dan  bijvoorbeeld de Stain and Finishing Oil. Deze is verkrijgbaar in hele mooie hout kleuren zoals Pine, Cappuccino, Diftwood of gewoon naturel Naturel. De kleur en dekking is afhankelijk van hoe lang je de olie er op laat liggen voordat je het overtollige eraf veegt en hoeveel laagjes je doet. Wil je graag de houtnerf blijven zien? Dan niet teveel laagjes gebruiken en afvegen na 10 minuten.

Uitharden duurt 5-7 dagen. Overschilderbaar en droogtijd 9 uur. Opbrengen en overtollige afvegen kan met de Applicator Pad (per 2 verpakt). 

Hemp Oil. Laatstgenoemde wordt ook voor hakblokken/snijplanken gebruikt die fungeren om eten op te bereiden. Gemaakt van 100% natuurlijk hennep zaad. Droogtijd en eventueel herhalen na 24 uur. Gebruik een kwast of schenk het erover en verspreidt het. Voor oud/droog hout, laat het een nacht intrekken voordat je het overtollige verwijderd. Anders na 10 minuten. Bekijk het volgende filmpje over Hemp Oil of Beeswax voor verder instructies. 

 

   

Extra

In onderstaand filmpje kan je nog even bekijken wat nu waar voor gebruikt wordt.

 

Kwasten reinigen                                                                                                                               

Na de verf spoel je kwasten/rollertjes direct uit met warm water, groene zeep of afwasmiddel of je neemt de speciale kwasten reiniger van Fusion. Heb je wat geknoeid op de vloer reinig dan ook gelijk met de kwasten reiniger. 

Kwasten gebruikt voor de Hemp Oil of Stain and Finishing Oil reinigen met Terpentine.

 

 

Metallics Collection

Fusion heeft ook een fantastische lijn met Metallic kleuren. Gold, Pearl, Champagne, Copper en ook Brushed Steel. Deze kan ook op heel veel ondergronden gezet worden. Super gladde ondergronden even voor behandelen met Ultragrip. Bijvoorbeeld glas en metaal. De lichte kleuren, zoals Pearl en Champagne hebben soms een extra laag nodig om het goed dekkend te krijgen.

Zet de verf er met lange streken op van begin tot eind. Dit om kwast aanzetten te voorkomen.