Kasten verven met Annie Sloan Chalk Paint™


Annie Sloan Chalk Paint™ is zeer geschikt om meubels mee te verven

Wilt u een meubelstuk verven met een matte uitstraling en zonder voorwerk? vindt u het leuk om met de verf te spelen en verschillende technieken toe te passen? Lees dan gauw verder. 

Annie Sloan Chalk Paint heeft een kalkachtige uitstraling. Verkrijgbaar in 44 prachtige kleuren. 

Of u nou gaat voor Burgundy Chalk Paint in diep rood of Aubusson Blue in een mooie donkerblauw met een vleugje groen, de keuze is enorm. De kleuren kunnen ook nog met elkaar gemengd worden. Voeg gewoon wat Pure of Old White toe om de kleur lichter te maken of meng 2 kleuren om andere tinten te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Het meubelstuk dient schoongemaakt/ontvet te worden en verven maar. Schuren en gronden is niet nodig. U bent dus direct weer in de opbouwende fase. De verf is dus ideaal voor kasten, tafels, stoelen etc.

De verf dient nog afgewerkt te worden met een Clear Wax of Lacqeur. (lak)

 

 

Is er voorwerk nodig bij Annie Sloan Chalk Paint™?
 

Natuurlijk is het belangrijk het meubelstuk/item eerst even schoon te maken en te ontvetten. Dat kan met TSP deze ontvet en reinigt super goed. Gebruikt u St. Marc zorg dan dat u het meubelstuk naderhand goed schoonmaakt met schoon water, aangezien de verf kan reageren op het schoonmaakmiddel en dan slecht hecht. Natuurlijk kunt u het ook gewoon schoonmaken met ammoniak en water of een allesreiniger wanneer het meubelstuk niet echt vies is.

Annie Sloan Chalk Paint is een watergedragen verf dus wilt u een kast verven dan is het materiaal waar het van gemaakt is even belangrijk te weten. 

Is de kast gemaakt van donker eiken of grenen? Dan kan het zijn dat het hout Tannine bevat een soort looizuur, aangezien de verf op waterbasis is kan dit door de verf trekken en voor oranje/gele vlekken zorgen. Dus belangrijk om dit eerst op een onopvallende plek te checken. Gebeurt dit, dan even een grondverf of een laklaag aanbrengen op terpentine basis.

Is de kast reeds geverfd en zit dat er nog goed op? Dan kunt u gewoon schoonmaken en verven. Ook alle andere houtsoorten is geen probleem.

Oude waslagen hoeven niet eerst verwijderd te worden bij Annie Sloan Chalk Paint™. U kunt er zo overheen verven.

Olie ondergronden zal de verf niet op hechten. Het zal dan gaan drijven. (zie foto hieronder). Sommige meubels (bijv. Ikea) of tegeltjes bevatten een coating waardoor er ook een hechting probleem kan ontstaan. Test het eerst even uit, trekt de verf open (zie hieronder) dan heb je een hecht probleem. Eerst even opschuren en ontvetten is dan belangrijk.

Probleemsituatie, het hecht niet, maar drijft er op.

Kwasten kunnen gereinigd worden met de speciale kwastenreiniger van Fusion of lauw water met wat milde zeep.

Kasten verven met Annie Sloan Chalk Paint

Zodra het meubelstuk schoongemaakt is, kan de eerste verflaag erop gezet worden. U mag alle kanten opstrijken, maar eindig bij voorkeur één kant op. Dit geeft een rustiger en strakker eindresultaat.

Bij voorkeur de eerste laag er puur, onverdund opzetten. Voelt de verf wat zwaar, dan mag hij gerust wat verdund worden met water. Doe dit bij voorkeur even in een apart bakje. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën in komen die de verf kapot kan maken.

Foto: Annie Sloan Athenian Black

De verf droogt vrij snel, gaat het korrelen als u erdoor strijkt? Dan strijkt u dus al door droge verf.

Na 2 uur, bij normale kamertemperatuur, kunt een 2e verdunde laag aanbrengen. Daarna laat u de kast goed uitharden. Aan te raden is de kast een dag later af te werken. Afwerken kan met Clear Wax of Lacqeur (lak in matt of gloss). 

Kwasten kunnen worden schoongemaakt met lauw water. Bij een pigment volle kleur eventueel met wat milde handzeep.

Annie Sloan Chalk Paint bevat zeer lage VOC waarden waardoor het toysafe is.

Afwerken met Clear Wax

De Annie Sloan Paint Clear Wax  (softwax) is creamy en kan je op brengen met een Wax kwast. Zet er een dun laagje op. De kleur zie je intensiveren. Wanneer de Clear Wax erop zit haalt u het overtollige er met een niet pluizende doek (bijv. een laken) er weer af. Het mag namelijk niet plakkerig aanvoelen. 

Wanneer er een te dikke laag op zit kan de Clear Wax geen verbinding meer aan gaan met de verf en hard het niet uit, de verf is dan verzadigd en de rest blijft er boven op liggen.

Tip: hoe zachter de Clear Wax, hoe makkelijker smeerbaar. Dus houdt hem op kamertemperatuur of zet hem even op de verwarming. Dit voorkomt ook dat donkere kleuren wat vlekkerig worden. 

Met de gekleurde waxen kunt u er nog een Vintage (Dark Wax) of Industriële look (Black Wax) aan geven. Zie de instructie filmpjes bij de verschillende waxen. 

Uw meubelstuk is nu klaar en kan gaan uitharden. Hij kan gewoon gebruikt worden, maar let op met schuiven op schappen en bovenkant kast. Met 14 dagen is de Clear Wax goed uitgehard.

Maak gebruik van Annie Sloan Voordeel pakket 1 voor een leuke korting! U heeft deze materialen toch nodig als basismateriaal. Annie Sloan Voordeel Pakket 2 geeft nog extra korting op de Wax Brush Small.

Afwerken met Lacqeur

Wilt u liever met een Lacqeur (lak) afwerken? Dat kan ook, deze blijft meer op de verf liggen. Voor de matte uitstraling zou ik dan kiezen voor de Matte Lacqeur. Deze kan opgebracht worden met vilt roller of de Annie Sloan Flat Brush.

Let op donkere kleuren kunnen een witte waas geven wanneer de Lacquer er niet verdund en te dik op aangebracht wordt.

Verdun de Annie Sloan Lacqeur altijd met ongeveer 10% water. Bij donkere kleuren ook nog even een theelepeltje van de verf door de lak mengen en goed doorroeren voordat je hem er op zet. Dit voorkomt een witte waas.

 

Wilt u meer lezen over Annie Sloan Chalk Paint  en de verschillende technieken? Bekijk dan deze Blog.

Kasten verven met Annie Sloan Satin Paint

Bij de Annie Sloan Satin Paint™  is het verstandig om eerst even licht op te schuren en dan af te nemen voordat je gaat verven. 

Zet de verf er kruislings op voor een mooie strakke gladde afwerking. Niet te lang na strijken, want de verf is na een uurtje al stof droog.

Dan kan ook de 2e laag er op gezet worden. Uithard tijd is 14 dagen.

De kast krijgt een mooie zachte middenglans strakke uitstraling.

Afwerken hoeft niet, want de verf is al voorzien van een ingebouwde coating.

Verven doe je met een synthetische kwast. De Annie Sloan Flat Brush of kwasten als Staalmeester of Old Red Barn kwasten. (kopje Fusion Mineral Paint™)

Het schoonmaken van de kwasten;

Spoel direct na het verven al zoveel mogelijk verf er af. Reinig de kwast met een milde zeep en warm water. Droog na met een doek.

 

 

 

Annie Sloan Paint shoppen