Stof verven


Kan je stof verven met Annie Sloan Chalk Paint™ en Fusion MIneral Paint ?

Hieronder volgen voorbeelden van mogelijkheden met Annie Sloan Chalk Paint™ en Fusion MIneral Paint™.

Stof verven met Annie Sloan Chalk Paint™,

De stof moet voorop gesteld, echt stof zijn. Dus Katoen of Linnen. Deze stoffen kunnen verf opnemen. Materiaal met een coating of polyester bevat, neemt de verf minder goed op.

Kleuren van donker naar licht verven en uitgesproken kleuren als rood zijn moeilijke kleuren om te verven. Houdt daar rekenschap mee voordat je begint, dit om teleurstelling te voorkomen. Als je het eerst kan testen op een klein stukje, dan zeker doen.

Grote lappen stof (gordijnen)  of losse lappen stof (kussenhoes). Giet verf in een oude teil of bak (cement) en voeg hier water aan toe. 1 deel verf tegenover 20 delen water. Deze verhouding mag aangepast worden afhankelijk van hoe licht of donker je de stof geverfd wilt hebben. Laat dir 30 minuten goed intrekken. Roer met een stok de stof regelmatig rond door de bak zodat de verf overal komt.

Haal het daarna uit de bak en hang het buiten te drogen. De zon fixeert de verf aan de stof. Je mag hem ook na het bad uitwassen (niet te heet programma) of je laat hem zo. In de droger kan je het dan vervolgens ook laten fixeren of je strijkt het met een hete strijkbout.

 

Stoffen stoel (zitting) verven met Annie Sloan Chalk Paint,

*Ook voor een rolgordijn kan deze zelfde methode worden aangehouden.

Ook hier geldt het moet echt stof zijn. Zoja, dan kan je het verven. Maak de stof vochtig met een plantenspuit. De verf meng je in een bakje met water 50/50. De Annie Sloan Brush 08 is het makkelijkst om hiervoor te gebruiken. Met draaiende bewegingen kan je de verf goed in de stof brengen. Zorg dat er geen klonters verf op de stof blijven liggen. Deze zijn eventueel nog met een vochtig schuursponsje te verwijderen. Als de stof geverfd is laat het dan drogen. Dit zal zeker een dag duren.

Zit er toch nog opgehoopte verf, dan kan dat nu met een schuurpapiertje verwijderd worden. De 2e laag kan er nu opgezet worden, weer een verdunde laag verf. Je gaat net zo lang door tot je de kleur goed genoeg vindt. 

De stoelbekleding mag nu afgewerkt worden met een fixeerspray, dan houdt het een stofachtige uitstraling. Je kan het ook afwerken met Clear Wax dan krijgt het een leerachtige uitstraling. Gebruik meerdere laagjes Clear Wax met een droogtijd tussendoor van 24 uur (dit maakt het sterker). Poets het goed uit tot je erover glijdt voordat je de volgende laag Clear wax aan brengt.

Bovenste beschrijving is bedoeld voor het verven van de stof, je kan ook gewoon een paar dunne lagen verf over de stof zetten zoals op de afbeelding hieronder, deze zal je dan sowieso met Clear Wax af moeten werken. Zoals op de afbeelding hieronder. De stoel hieronder is naast Clear Wax ook nog behandeld met Dark Wax.

Benodigdheden:

Annie Sloan Chalk Paint

Annie Sloan Clear Wax

Annie Sloan Dark Wax (voor onderstaande stoel)

Sanding Pads

Annie Sloan Brush 08

Annie Sloan Wax Brush Small

 

   

 

Stempelen en Sjabloneren

Natuurlijk kan je de stof ook voorzien van een leuk patroon. Die kan je er zelf op verven met een penseeltje, maar een leuk sjabloon is natuurlijk ook tof. Ook kan je hele leuke stempels krijgen en daar de stof mee bestempelen.

  

Deze oude stempels kan je inmiddels ook overal weer krijgen. Ook in kringloopwinkels liggen ze vaak. Kijk ook even in het kopje Stamps op de website, daar staan hele toffe siliconen stamps die je ook kan gebruiken. Instrijken met verf d.m.v. een roller en stempelen maar.

Sjablonen zijn ook erg leuk en decoratief. Fixeer het na die tijd met een hete strijkbout.

 

 

 

Stoffen verven met Mineral Paint 

 

Stoelbekleding verven

Het kan op denim, katoen, linnen, canvas, kunststof en leer. Fluweel en Velours is lastiger.

Kies een kleur uit en meng de verf 1:1 met water. De stof van te voren met een plantenspuit bevochtigen mag, maar is niet echt nodig, omdat de verf nu ook genoeg water bevat.

De eerste verflaag kan er nu opgezet worden. Deze laag moet even goed drogen. Zodra hij goed droog is, (neem daar wel even de tijd voor uurtje of 4-6) neem dan een schuurpad en haal oneffenheden weg zodat het mooi glad aanvoelt.

Daarna zet je de 2e laag erop. Verf 2:1 met water. Dus 2 delen verf op 1 deel water. Zet de 2e laag erop en laat deze weer heel goed drogen. 

Ook deze laag weer licht opschuren en afwerken met de Clear Wax. Deze maakt de stof weer zacht en geeft een leerachtige uitstraling. 

Wilt u er nog een sjabloon opzetten? Doe dat dan nog voor de Wax laag. Laat het drogen en Wax het af.

Haal overtollige wax eraf met een niet pluizende doek en laat het zeker 21 dagen goed uitharden voordat het gebruikt kan worden.

Benodigdheden;

Fusion Mineral Paint

Sanding Pad

Annie Sloan Clear Wax

 

 

 

Stof stempelen, transfer of sjabloneren

Stempelen op stof? Ja dat kan ook met Fusion MIneral Paint. Strijk de stamp in met de verf en druk hem af op hout, stof, klei, aardewerk of wat voor ondergrond dan ook. Voor glas zet er eerst een verf laag op. Zorg dat je net genoeg verf op de stamp doet. Te weinig geeft wel een oude look, maar wil je hem er scherp op dan iets meer toevoegen. Te veel, dan kan de afbeelding doorlopen. Even oefenen is aan te raden. Kijk voor toffe Stamps in de webwinkel.

Ook kan je stof sjabloneren. In de webwinkel is een hele grote collectie sjablonen te vinden. Zet minimale hoeveelheid verf aan je roller of sjabloneerkwast en strijk/tamponeer het op de stof. Voor een Vintage uitstraling zet dan nog minder erop, waardoor hij niet volledig erop gedrukt staat.

Maak sjablonen na die tijd direct schoon, met lauw water en een kwast. Een kwast is zacht en beschadigd het sjabloon minder gauw. Is het al ingedroogd dan eventueel met Kwastenreiniger schoon maken. Wacht je te lang dan droogt het op en krijg je het er heel lastig af. 

Transfer op stof? ja dat kan ook, zorg wel voor een gladde ondergrond en desnoods eerst een verflaag waar hij op kan hechten. Werk af met een Waxlaag.