Kasten verven/Fusion of Annie?


 

 

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een kast te verven! Wilt u een kast met een matte uitstraling en zonder voorwerk? Leest u dan hier verder.

Het meubelstuk dient schoongemaakt te worden en ontvet en verven maar. Schuren en gronden is niet nodig. Dus je bent direct weer in de opbouwende fase.

Schoonmaken kan met TSP deze ontvet en reinigt super goed. Gebruikt u St. Marc zorg dan dat u het meubelstuk naderhand goed schoonmaakt met schoon water, aangezien de verf kan reageren op het schoonmaakmiddel en dan slecht hecht. Natuurlijk kunt u het ook gewoon schoonmaken met ammoniak en water.

De Werkschuur heeft 2 verschillende matte verfmerken die beide op een kast kunnen.

Annie Sloan Chalk Paint deze heeft een kalkachtige uitstraling en dient nog afgewerkt te worden met een Clear Wax of Lacqeur. Deze afwerking zorgt ervoor dat de kast mooi blijft en kras en stootvast wordt en eventueel schoon gemaakt kan worden.

Lees verder voor de werkomschrijving. Alle producten zijn te vinden onder het kopje Annie Sloan Chalk Paint

Fusion Mineral Paint™ is opgebouwd uit mineralen wat hem sterk maakt. Door de ingebouwde lak ben je na 2 lagen klaar. Deze kan met kwast of roller opgebracht worden. De producten vindt u in de webwinkel onder het kopje Fusion Mineral Paint

Voor beide verfmerken geldt, wilt u een kast verven dan is het materiaal waar het van gemaakt is even belangrijk te weten. 

*Is de kast gemaakt van donker eiken of grenen? Dan kan het zijn dat het hout Tannine bevat een soort looizuur, aangezien de verf op waterbasis is kan dit door de verf trekken en voor oranje/gele vlekken zorgen. Dus belangrijk om dit eerst op een onopvallende plek te checken. Gebeurt dit, dan even een grondverf of een laklaag aanbrengen op terpentinebasis.

*Ook kan het materiaal super glad zijn waardoor de verf eraf glijd, dan is eerst een laagje ultragrip de oplossing. De verf heeft hierdoor meer grip op het materiaal het werkt dus als een soort primer.

 

Is de kast reeds geverfd en zit dat er nog goed op? Dan kunt u gewoon schoonmaken en verven. Ook alle andere houtsoorten is geen probleem.

Oude waslagen eerst verwijderen, want de Fusion hecht daar niet op. Dus eerst afnemen met terpentine en dan schuren en afnemen met een doek alvorens je gaat verven. 

Kwasten kunnen gereinigd worden met de speciale kwastenreiniger van Fusion of lauw water.

Kasten verven met Annie Sloan Chalk Paint

 

 

Afb. Annie Sloan Duck Egg Blue

 

Werkomschrijving

Over oude waslagen kan gewoon heen geverfd worden. Ook als u uw kast eerder geverfd heeft met Annie Sloan Chalk Paint en afgewaxt kunt u er gewoon een nieuwe kleur over zetten met Annie Sloan Chalk Paint. LET OP, over deze gewaxte laag kan geen Fusion Mineral Paint worden gezet. Fusion bevat lak en lak kan niet over wax aangezien deze olie bevat.

Zodra u het meubelstuk schoon gemaakt heeft zet u de eerste laag verf erop. U mag de verf iedere kant op strijken, eindig een kant op.

Bij voorkeur de eerste laag er puur, onverdund opzetten. Voelt de verf wat zwaar, dan mag hij gerust wat verdund worden met water. Doe dit bij voorkeur even in een apart bakje. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën in komen die de verf kapot kan maken.

De verf droogt vrij snel, gaat het korrelen als u erdoor strijkt dan strijkt u door droge verf.

Na 2 uur, bij normale kamertemperatuur, kunt een 2e verdunde laag aanbrengen. Daarna laat u de kast goed uitharden. Aan te raden is de kast een dag later af te werken. Afwerken kan met Clear Wax of Lacqeur. 

Kwasten kunnen worden schoongemaakt met lauw water. Bij een pigmentvolle kleur eventueel met wat milde handzeep.

Annie Sloan Chalk Paint bevat zeer lage VOC waarden waardoor het toysafe is.

Afwerken met Clear Wax

De Annie Sloan Paint Clear Wax (softwax) is creamy en kan je op brengen met een Wax kwast. Zet er een dun laagje op. De kleur zie je intensiveren. Wanneer de wax erop zit haal je het overtollige er met een niet pluizende doek (laken) er weer af. Het mag niet plakkerig aanvoelen. 

Wanneer er een te dikke laag op zit kan de wax geen verbinding meer aan gaan met de verf en hard het niet uit, de verf is dan verzadigd en de rest blijft er boven op liggen.

Tip: hoe zachter de wax, hoe makkelijker smeerbaar. Dus houdt hem op kamertemperatuur.

Met de gekleurde waxen kan je er nog een Vintage (Dark Wax) of Industriële look (Black Wax) aan geven. Zie de instructie filmpjes bij de verschillende waxen. 

Uw meubelstuk is nu klaar en kan gaan uitharden. Hij kan gewoon gebruikt worden, maar let op met schuiven op schappen en bovenkant kast. Met 14 dagen is de wax goed uitgehard.

Maak gebruik van de Annie Sloan Voordeel starterspakketten met leuke korting!

Afwerken met Lacqeur

Wilt u liever met een Lacqeur afwerken? Dat kan ook, deze blijft meer op de verf liggen. Voor de matte uitstraling zou ik dan kiezen voor de Matte Lacqeur. Deze kan opgebracht worden met roller of de Annie Sloan Flat Brush.

Let op donkere kleuren kunnen een witte waas geven wanneer de Lacquer er niet verdund en te dik op aangebracht wordt.

Verdun de Lacqeur altijd met ongeveer 10% met water. Bij donkere kleuren ook nog even een theelepeltje van de verf door de lak mengen en goed doorroeren voordat je hem er op zet. Dit kan een witte waas voorkomen.

 

Wilt u meer lezen en zien over Annie Sloan Chalk Paint Bekijk dan deze Blog.

Kasten verven met Fusion Mineral Paint

 

 

Sacred Sage                                 Damask

De Fusion Mineral Paint™ bevat een ingebouwde lak en geeft een wat strakkere afwerking, maar wel met dezelfde matte look. Kijk wel uit met kleding als u gaat verven in verband met de lak. Het bevat geen VOC's en droogt sneller dan Annie Sloan Chalk Paint Er kan gewerkt worden met kwast of roller. De kwast zorgt voor een gladdere afwerking. Kwasten/rollers direct na het verven schoonspoelen met lauw water of met Kwastenreiniger.

De verf niet doorroeren, maar de pot draaien en kantelen in je hand. Dit om luchtbellen in de verf te voorkomen. Na het schoonmaken kan de eerste laag erop. Strijk goed van begin tot eind, om aanzetten te voorkomen. Toch wat aanzetten te zien? Een 2e laag zal dit wegwerken. Na 4 uur kan de 2e laag erop gezet worden. 

Ook de Fusion Mineral Paint uitharden (21dgn) alvorens u het met een doekje kan afnemen. Het kan gewoon gebruikt worden, mits met onderzetters. 

Voor extra bescherming of special effect kan er eventueel nog een wax laag overheen gezet worden. De verf blijft de matte uitstraling houden. Fusion Mineral Paint heeft veel verschillende waxes. Van Black to Ageing tot gewoon Naturel. Ga hier naar de mogelijkheden van de verschillende Waxes  en bekijk het filmpje op deze pagina.

Zie ook het Blog over Fusion Mineral Paint™.

 Homestead Blue

 


Leave a comment