Keuken verven


Is je keuken toe aan een nieuwe kleur, maar mag het niet teveel kosten en moet het makkelijk te doen zijn? Dan is hier de oplossing! Lees hier verder. 

 

 Annie Sloan Chalk Paint™ kleur Duck Egg Blue

 

 Fusion Mineral Paint™ kleur Brook

Beide verfmerken kunnen op de keuken gezet worden. Hierbij is het belangrijk dat de onderlaag nog prima is, anders de folie laag van de kapotte delen eraf halen. De verf kan gewoon over de mdf delen heen gezet worden. Voor Fusion Mineral Paint is het altijd wijsheid om er eerst een laagje Ultra Grip onder te zetten. 

 

Fusion Mineral Paint™ kleur Lichen

 

Keuken verven met Annie Sloan Chalk Paint

 

Keuken geverfd in Annie Sloan Chalk PaintAthenian Black

Annie Sloan Chalk Paint breng 2 verdunde laagjes op, met 2 uur tussen de lagen. Verdunnen kan met water. Doe het verdunnen in een apart bakje, dit om schimmel in de verf te voorkomen mocht je nog wat over houden en willen bewaren. 

Dan de verf de nacht over laten drogen en uitharden. 

Als afwerking kan er nu Clear Wax Lacqeur of Polyvine Was Cire Kleurloos Mat erop gezet worden.

Met Annie Sloan Clear Wax 2 tot 3 lagen Clear Wax erover zetten. Iedere laag 24 uur laten drogen en dan uitwrijven met een niet pluizende doek alvorens de volgende laag er op te zetten. De wax niet te dik opbrengen, het mag niet plakkerig aanvoelen. Het moet dan nog 2 weken goed uitharden. 

De Lacqeur is er in Matt en Gloss. Zet er in ieder geval 2 laagjes op, liefst 3. De Lacqeur 10% tot 20% verdunnen met water. Werk altijd met dunne laagjes en roer regelmatig. Breng het op met een rollertje of platte kwast en zet het er in een keer op van begin tot eind. Bij donkere kleuren zoals, Graphite, Athenian Black, Aubusson is het raadzaam een theelepeltje verf aan de Lacqeur toe te voegen, dit voorkomt een waas. Houd 24 uur tussen de lagen Lacqeur. 

Polyvine Was  Cire is vet bestendig en waterbestendig en kan met een rolletje opgezet worden. Doe dit met een dun laagje, te dik dan de verf opentrekken. Net als de Lacqeur in 1 streek de eerste laag erop zetten en niet heen en weer strijken. De 2e laag kan er na 4 uur op en dan heeft de eerste laag de verf al gesealt waardoor je nu heen en weer kan strijken. Een 3e laag is raadzaam, deze laag mag ook 2x mat zijn als je een matte afwerking wil. Voor sterkte de eerste 2 lagen met zijdeglans doen. Doe dit bij voorkeur een dag later. Laat deze was 3 weken uitharden. De keuken kan gebruikt worden, maar wees nog even voorzichtig.

De Polyvine Was Cire of Annie Sloan Lacqeur Mat met een Vilt Rolletje er op zetten.

Keuken verven met Fusion Mineral Paint

 

Keuken geverfd in Fusion Mineral Paint™ Cathedral Taupe

De Fusion Mineral Paint wordt er in 2 lagen op gezet. Minstens 4 uur tussen de lagen.

Dit kan met viltroller of kwast. 

De keukenkastjes schoonmaken en ontvetten. De verf kan er dan direct opgezet worden. Toch raad ik aan, omdat het een groot project is, om er voor de zekerheid altijd eerst Ultra Grip erop te zetten. Deze 12 uur laten drogen voordat de verf erop gezet wordt.

De verf en Utra Grip kan beide met de roller of kwast worden gedaan. De 1 vindt de roller fijner en mooier en de ander vindt de kwast mooier en strakker worden.

Mocht de ondergrond superglad, hoogglans folie zijn dan kan het zijn dat de verf eraf glijdt. In dat geval eerst een laag Ultra Grip van Fusion eronder zetten. Dit is een soort primer die een betere grip geeft op gladde ondergronden. Deze is transparant. Die laat je 12 uur laten drogen. Daarna kan de verf erop gezet worden.

Mochten er in de uithard tijd toch beschadigingen optreden dan kan je het met de verf bijwerken er ontstaat geen kleurverschil.

Tips,

* Doe kartonnetjes om de greepjes

* Laat laatjes/deurtjes (mits binnen kant geverfd) een beetje open staan zodat het niet vastplakt.

Afwerklaag

Voor keukens is het beter in verband met veelvuldig gebruik om het nog een afwerklaag te geven. Deze kan er ook na 4 uur na de laatste laag verf overheen worden gezet.

De Tough Coat wordt het meest gebruikt. Deze is niet vergelend op witte kleuren. Breng op 12 uur na de laatste verflaag. Gebruik 2 coats met 2-4 uur er tussen.

Het kan met een Applicator pad worden opgebracht. Voor lastige hoekjes ook een kwast. Zet het dun op. Bekijk hiervoor het filmpje bij de Tough Coat voordat je het gaat gebruiken. Voor donkere kleuren is deze niet geschikt, omdat het een witte waas kan veroorzaken. Gebruik dan Stain and Finishing Oil Naturel deze geeft geen waas.

Je kan er ook Polyvine Was kleurloos over heen zetten. Deze is waterbestendig en vetwerend. Ook hier geldt donkere kleuren kunnen een waas veroorzaken. De Polyvine is verkrijgbaar in 2x mat of zijdeglans, wat je maar mooi vindt. Die extra beschermlaag is voor een keuken wel raadzaam. Deze gaat vingerafdrukken tegen en is vlek werend en waterbestendig. Leverbaar inΩ 500 ml en 1 liter.

Laat het minstens 21 dagen drogen alvorens deurtjes en laatjes te sluiten. Anders plakt het aan elkaar. Ook voorzichtig zijn met spulletjes weer in de kast zetten, ook deze kunnen de eerste 3 weken nog vast gaan plakken. 

De wax van Fusion Mineral Paint wordt hier afgeraden, omdat deze niet tegen water kan.

In principe is de keuken nu gewoon schoon te maken na 3 weken. Doe dat voorzichtig met milde zeep. 

 

 

 

 

 

 

 


Leave a comment